Följ oss

onsdag 19 maj 2010

Minialbum

Eller minibok. Beroende på vad man gör med innersidorna.

Här följer en beskrivning av vad man kan göra med en etikett/tag och lite pappersbitar. Obs! Kan vara vanebildande hos kreativa personer...

Jag har använt en etikett som är 12 x 6 cm. Jag tänker inte ange så många mått här i beskrivningen eftersom principen är densamma oavsett storlek på etiketten. Börja med att biga och vika närmast hålet (till höger på bilden ovan). Här blev det 2 cm från högerkanten. Biga sedan på mitten av den bit som är kvar.

Välj ut ett papper (det blir lättare om det inte är allt för tjockt) att ha på utsidan. Klipp/skär till så att det är 1 x 1 cm större (0,5 cm/sida) än etiketten. Biga runt om så blir det lättare att vika. Sätt fast på etiketten. Biga och vik även i de tidigare viklinjerna. Vik in och klipp till i hörnen enligt bilden ovan. Klistra fast de invikta hörnen (till höger på bilden).
Vik först in och klistra fast kortsidorna. Därefter långsidorna. Prova att det går att vika ihop.

Klipp/skär till insidan (fodret). Jag gjorde det 1 x 1 cm (0,5 cm/sida) mindre än etiketten. Snedda av hörnen till höger (se bild).

Sätt fast. Biga i viklinjerna och provvik.

Klipp/skär till innersidorna. Här 1 x 1 cm mindre än etiketten (samma storlek som insidan (fodret)). Jag skar till tre bitar vilket ger sex blad (tolv sidor). Vik innersidorna på mitten. Gör två hål i ryggen på en av innersidorna och använd den som mall för att få hålen på rätt plats på övriga sidor samt pärmen. Trä igenom ett band eller snöre och knyt åt, så att albumet håller ihop.


Nu är det bara att fylla sidorna. Det kan bli en liten, liten roman, en citatbok, ett album med små favoritbilder, receptbok, gästbok... Jag gjorde för länge sedan en liten grön bok bara med olika bilder på grodor till syrran. Grodor betyder lycka har jag hört.

För att stänga till albumet hade jag tänkt prova med mina Hook and loop (kardborreduttar). Men de behagar gömma sig just nu. Det kanske får bli ett litet band runt om.
Och ni glömmer väl inte bort att dekorera framsidan!? Mitt färdiga album blev 5 x 6 cm. Hoppas att ni fick lite inspiration nu. Lycka till!
DT Cornelia/Sorken

4 kommentarer:

 1. Helt underbar idé!

  Måste prova när jag gjort klart alla Ulwa-minis som jag fortfarande har två på lut att dekorera!

  Charlotta

  SvaraRadera
 2. Låter superkul! Och vad fin din bok blev! :D

  SvaraRadera
 3. Riktigt kreativt och inspirerande! TACK!
  Jag älskar grodor. Jag plockar ut alla mina grodor i trädgården nu på sommarhalvåret. Det är väl ett trettiotal...

  SvaraRadera