Följ oss

tisdag 30 oktober 2012

Meander-minialbum


I lördags visade DT Charlotta mini-album i markbutiken. Den här veckan fortsätter jag på samma tema. 


För jag kan också göra minialbum! Utan omslag är de här albumen 3" x 3" (7,6 x 7,6 cm). De är gjorda av ett 12" x 12" ark papper.
 
Det är Fars Dag snart och då kan man ge storjägaren en bok att skriva upp jakthistorierna i. Och sätta in en närbild på 12-taggaren...


Det här albumet har jag klätt med en bit wellpapp och dekorerat med washitejp, en blomma med stor fin brad i mitten och ett utstansat löv.


Wellpappen passar bra som omslag eftersom den är formbar. Men tänk på att inte klistra fast den i ryggen! Jag satte dubbelhäftande tejp runt kanterna på fram- och baksidan och sedan satte jag på wellpappen på den stängda boken. (Sätter man på den när boken är uppslagen så är det risk att boken inte går att stänga ordentligt.)


Inuti boken, som är gjord av ett cremevitt cardstock, har jag dekorerat med ett mönstrat papper från Landstoken. Jag har använt både den gröna och den beige sidan av papperet, men tydligen bara lyckat fota den beige.


I butiken finns tunna A4-ark med randigt papper som passar bra att sätta in så man har något att skriva på.


Washitejp i arbete. Den är lätt att få ner i vecken eftersom den är mjuk och lite tänjbar.

 
 
Jag tänker inte visa hur man gör de här albumen, eftersom det redan finns så fina beskrivningar på Youtube, och det här är lättast att visa på film, sök på meander, maze minialbum så hittar ni nog.
 
Istället tänkte jag bara komma med ett litet tips om man inte har en bigarbräda/scoringboard. Då är det lättast att rita tunt med blyerts vid 7.6, 15.2 samt 22.8 cm (det motsvarar 3", 6" och 9") vågrätt och lodrätt så att man får ett rutmönster som ovan och sedan klippa istället för att biga strecken längs med linjalen. Jag tycker att det blir lättare att klippa på ritade streck än i bigade linjer.
 
Man klipper på första strecket (från vänster) upp till första rutan. På mittenstrecket börjar man uppifrån och klipper nedåt till nedersta rutan. Och längst till höger så klipper man nerifrån och upp till översta rutan igen.

 
 
Det var först när jag hade klippt färdigt som jag tog fram bigare och drog på strecken för att det skulle bli lättare att vika. Sedan viker man fram och tillbaka som ett dragspel. Och det är det här som har gett albumet dess namn för det blir lite som en labyrint med alla vikningar och veck.
 
Vill man lämna öppningar så man kan stoppa in lite extra sidor så ska man tänka på att vända albumet så att man har två v-vikningar uppåt och en nedåt (den i mitten) se bild ovan. I v-vecket i mitten kan man bara stoppa in från sidan inte uppifrån. Kolla Youtube, där förklarar de det bättre!
 
Man kan också limma ihop sidorna helt så slipper man fundera över vad som ska vara upp och vad som ska vara ned. 


 

Här har jag gjort ett litet julalbum på samma sätt men av ett stadigt mönstrat papper istället. Dekorerat med en stor julros och en snöflingebrad. 

 
Här har jag gjort så att man kan sticka in lite extra sidor. Jag har stansat ut halvcirklar så att det ska vara lättare att dra ut och sätta in sidorna.


Lite randigt papper att skriva önskelista på kanske? Och lite fint snöre.


På den här lilla boken satte jag inte på något omslag. Istället så färgade jag in en bit textiltejp med stämpelfärg och så stämplade jag lite på den. Sedan satte jag den över ryggen.


 
Jag har dekorerat med bokmärken, spetsar, band, guldstjärnor och peel-offs. Har dock varit lite dålig på att fånga dem på bild ser jag nu. Peel-off'sen passar bra på det här lilla formatet.
 

Today I'm showing two meander or maze minialbums. One for Fathers day and one for Christmas. I'm not doing a tutorial since this is best explained in a film and there are plenty of good ones on Youtube. I'm now retreating back to my minialbumworkshop. Se you on friday! Have fun!

Det var allt jag hade för idag. Nu ska jag återvända till min minialbumverkstad. Ses på fredag! Ha kul!

DT Cornelia/Sorken2 kommentarer:

  1. Åh vilka fina album du har gjort!!!

    SvaraRadera
  2. De är otroligt söta, finns att beskåda i butiken.

    SvaraRadera