Följ oss

onsdag 10 mars 2010

Tips och trix: tillverka egna blommor

Dagens tips och trix visar hur man kan tillverka egna blommor att dekorera sina alster med. Själv har jag använt mig av två stansar (i olika storlekar) med namnet "retroblomma". Jag har börjat med att stansa ut blommor ur spillpapper men det går naturligtvis även bra att klippa ut egna blommor eller använda andra stansar.

Sedan satte jag mig framför tv:n och chalkade kanterna på alla blommor (det gör jag alltid!). Med hjälp av ett långsmalt föremål (det går bra att använda det du har till hands; penna, virknål eller sticka) rullar jag in bladen mot mitten för att få lite form på blommorna.

När alla blombladen är färdiga så sätter jag ihop dem fyra och fyra (två stora och två små blommor) precis så att blombladen täcker mellanrummen mellan bladen på blomman bakom och sedan är det klart att fästa med en brad i mitten.


Om man vill göra överkurs så kan man sedan fortsätta att bearbeta sina blommor; spraya dem med mist som Ulwa visade i förra veckans Tips och trix, färga in dem med vattenfärg på sprayburk eller bara låta den skimra med glimmermist. Själv valde jag glitterlim! Så här blev det färdiga resultatet:

Gurkiss har tillverkat blommor på samma sätt men rullat blommorna åt andra hållet, du kan se dem på hennes blogg HÄR.

_______________________________________________________________

En annan blomma som blivit populär på sistone är den du såg på min LO i måndags. Jag har sett den på flera utländska bloggar och en svensk; men jag minns inte vilken! Om du som läser detta känner att jag borde länka till dig; skriv ett meddelande så länkar jag givetvis till din blogg!

Man skär i alla fall en lång remsa av ett papper och viker ömsom åt ena hållet och ömsom åt det andra tills man har veckat hela remsan. Jag har vikt på ca 1 centimeters avstånd, men man kan prova sig fram hur man gillar det bäst. Sedan gäller det att sätta ihop ändarna. Jag försökte häfta ihop dem för enkelhetens skull men det blev alldeles för tjockt så jag fick klippa bort det och klistra ihop ändarna i stället.


När man klistrat ihop ändarna ska man tvinga ner ena kanten så att dekorationen kan ligga ner, och för att få det att fungera får man trixa lite och jag valde att fixera genom att fästa en rundel i botten som du ser nedan. Annars har dne en tendens att böja upp sig och inte alls ligga ner.


När det hade torkat satte jag en liten dekoration i mitten för att hålla ihop papperet även¨på ovansidan; en brad nedstucken i en 3D glue-dot i den vänstra och en pappersknapp med färlfloss i den högra.


Lycka till med dina egna blommor!En annan idé till egentillverkade blommor kan du se på nederländska Katiejanes hemsida om du klickar HÄR.

DT Charlotta / La Vikinga1 kommentar:

  1. Tack för tipset. MEd stansade blommor kan man göra hur mycket som helst. Nu ska jag definitivt damma av min retrostans och göra blommor.
    //Ulwa

    SvaraRadera