Följ oss

tisdag 3 augusti 2010

Fyrkantskort


Hej! Idag ska vi göra kort med fyrkanter! Man kan ta papper från spillbitar som man har hemma, men jag som hade köpt augustinumret av den brittiska tidskriften Cardmaking och Papercraft och fick med ett helt litet block med papper från MME passade på att testa de papperen!Man börjar med att skära eller stansa ut 9 helt rektangulära rutor. Jag har använt en stans för enkelhetens skull. För att du som läser ska kunna använda det du har till hands kommer här inga exakta mått utan min turotial kan helt anpassas till de mått du väljer att använda.
Sedan "chalkar" man kanterna med någon form av stämpeldyna eller chalk. Jag har använt en dyna "Cats eye" som heter Chestnut Brown - den passar till allt!


Sedan tar man fram ett cardstock i matchande färg och lägger sitt pussel av 9 rutor i ett hörn. Själv passade jag på att göra 4 kort när jag ändå var i farten ...


Skär sedan ut en rektangel med de nio rutorna på ur ditt cardstock men lämna en marginal ungefär lika bred som du gjort mellanrummet mellan dina rutor.Nu letar man upp ett passande cardstock som man vill göra sin kortstomme av. Vill man inte sitta och mäta och riskera att det eventuellt blir felklippt och att kortstommen blir för liten gör man som här: man fäster FÖRST sin stora rektangel på cardstockan i ett högerhörn för att sedan skära bort cardstock ovanför eller nedanför. Kvar får man en väldigt lång remsa cardstock med en rektangel med 9 rutor på.Den långa remsan man får lägger man sedan upp och ner och bigar på lagom avstånd från rektangeln med alla rutor på. Innan man bigar kanske man väljer att MÄTA var man exakt ska biga för det blir snyggare om man bigar på baksidan, det som ska bli insidan av kortet.


Sedan skär man helt enkelt av den del av sin kortstomme som blir över och vips så har man ett färdigt kort! Nu är det bara dekorationerna kvar.

Här har jag valt att göra gratulationskort med de praktiska stämplar vi har i butiken; på kortet nedan har jag använt GRATTIS-stämpeln från Kortmakaren som jag embossat med clear-embossing och sedan distressat med Tim Holtz distressdynor. Jag har använt färgen Barn Door.
Stämpelmotivet fäste jag på en bit svart cardstock så att det skulle få en ordentlig ram och synas bra mot den mönstrade bakgrunden, sedan fäste jag den på kortet med 3-D kuddar och lät tre små tulpaner sticka fram underifrån. Till sist kunde jag inte låta bli utan satt på lite rhinestones i hörnen.


Kortet nedan är dekorerat på liknande sätt men med en annan stämpel, den är från INKIDO och har en kalender så man själv kan markera vilket datum man önskar. Även här monterade jag det stämplade motivet på cardstock och klippte ut en ram runtom för att få den att framträda mer.
Till sist fick det bli lite bling i ena hörnet även här, och Pearl Maker i det andra. Och tre små blommor sticker ut underifrån stämpelmotivet.

Bli nu inte avskräckt av att det ser ut att vara många moment för att göra sådana här kort - det är egentligen ganska enkelt och man kan sitta framför TV:n och göra grundarbetet; dvs att stansa ut fyrkanterna (eller skära dem med skärmaskin) och chalka alla kanterna.
Vi vill gärna se era fyrkantskort; maila oss gärna om ni har testat att göra kort efter denna tutorial så får vi se era tolkningar!
Tack för idag och kommentera gärna,
DT Charlotta


5 kommentarer:

 1. Jätte fina kort!!! Färgerna är helt underbara. Lätt och göra också. Tack!

  Susheel

  SvaraRadera
 2. Superläckert!
  Jag har gjort såna här kort flera gånger då jag har så mycket spillbitar... Nu påminde du mig så jag har just gjort ett! Tack! Kommer till en blogg nära dig så småningom... ;-)

  SvaraRadera
 3. Jättefint, tack för tipset! Mycket spillbitar har man som sagt...

  SvaraRadera
 4. Cornelia/Sorken12 aug. 2010 18:40:00

  Tack för inspirationen! Nu har jag gjort ett julkort med små fyrkanter på (till Svensk Scrapbookings julkortsutmaning).

  SvaraRadera
 5. CHARLOTTA, te estoy siguiendo por todos lados,
  que linda tarjeta, me gustó mucho,haré mi versión de tu tarjeta a ver si te gusta. He visto muy buenas ideas en tus blog. Te cuento que mis cosas para scrap las compro por internet en santiago de Chile, pero papeles lisos, algunas pinturas, cintas, botones y algunas herramientas simples las encuentro en las librerias y supermercados aqui en temuco.

  SvaraRadera