Följ oss

onsdag 11 augusti 2010

TIPS OCH TRICKS NÄR MAN KLÄR EN ASK

Här kommer lite tips som kan passa bra när man ska klä en ask. Det här är ingen steg-för-steg-instruktion.

Jag började med att mäta runt asken och insåg att ett 12" x 12 "-papper inte skulle räcka hela vägen runt. (Jag använde ca 1,5 ark mönstrat papper till min ask. Plus en remsa enfärgad cardstock till locket.) Jag valde att ha skarvarna på "kortsidorna".

Och nu kommer vi till avdelningen "Gör inte som jag gör utan som jag säger": Jag upptäckte nämligen att det blir snyggare (skarven syns mindre) om man lägger papperet bakåt när man klär asken (lägg remsan medsols). Se pilarna på bilden ovan. Pröva och titta innan ni klistrar fast!
Men allting går att dölja med en vacker fjäril.

Efter att jag mätt runt asken och locket så lade jag locket på baksidan av det mönstrade papperet och ritade runt. Rita så nära som möjligt och klipp sedan på strecket så att det inte blir för stort.

På den här asken valde jag att vika papperet över kanterna. På locket mätte jag bredden samt lade till ett par cm upptill (som ska vikas upp på locket) och några cm nedtill (som viks in på insidan).

På den här asken från You Do så sitter locket rätt tätt från början så att det blir svårt att få på locket om man klär den hela vägen upp med ett tjockt papper. Därför satte jag på locket (innan jag klätt det) och drog ett svagt blyertsstreck hela vägen runt. Därifrån och ner mätte jag, samt lade till ett par cm för att kunna vika in under asken.

När jag skulle vika över kanterna så bigade jag först försiktigt (akta så att det inte går hål!) runt på insidan av papperet/cardstocken. Jag klippte först flikar (ca 1 cm breda, men det beror på askens storlek - prova dig fram) sedan klippte jag snett in på ovansidan av varje flik. Bara för att de inte ska lägga sig på varandra och göra det knöligt.

På sidorna på asken och locket satte jag fast papperet/cardstocken med dubbelhäftande tejp. Flikarna fäste jag med Scrap Glue, från You Do.

Så här såg det ut när jag klädde locket.
Här på insidan kan man sätta en remsa runt för att dölja flikarna om man vill. Men gör det inte för tjockt. Tänk på att det ska gå att sätta på locket.

Tillbaka till asken. Delen ovanför strecket kan man måla om man vill. Jag färgade in med distresser för att få det att smälta ihop med bakgrunden på mönsterpapperet.
Jag gillade det självhäftande sammetsbandet dels för att det är snyggt och dels för att det är lite elastiskt och därför var lätt att få på plats och dölja eventuella skavanker med.
Jag använde samma band, men klippte bort bågarna, och satte på locket för att dölja skarven mellan det mönstrade papperet på ovansidan och kanten.
Hoppas ni blev inspirerade nu och sätter igång och klär askar. Glöm inte vår augustitävling!
DT Cornelia/Sorken

1 kommentar:

  1. Jättebra tuto!

    Ser ju ut som om till och med jag skulle kunna klara av det...

    Charlotta

    SvaraRadera