Följ oss

fredag 18 november 2011

Tips och trix: Julkula och rosetter

Jag gillar saker som går att använda till mycket. Jag funderade lite på vad man kan göra med den här stansen från Xcut. Först kom jag fram till rosetten/blomman  ni ser längre ned i detta inlägg. Sedan började tankarna vandra mot jul och då blev det denna julkula:


Man behöver stansa ut en hel del cirklar. De behöver inte ha vågig kant.


Sedan ska de vikas på mitten. Håll koll på mönstret (på vågorna, cirkelkantens mönster, papperets mönster spelar ingen roll) så att alla viks på samma sätt. Jag vek så mittenvecket kom mellan kullarna.


Det går åt en del. Jag blandade enfärgade och mönstrade och passade på att rota i spillådan. Här behöver man inte tänka på att det ska vara syrafritt, så det går bra med vilka papper som helst.


Sedan sätter man ihop dem. Jag använde lim för jag tycker det är lättare att få det jämnt då och så ger det stadga när det torkat, men det går säkert med stark dubbelhäftande tejp också.


Sedan är det bara att fortsätta att sätta ihop tills man får det så runt och bulligt som man önskar. Jag tog varannan mönstrad och varannan enfärgad.


Här är hela min kula innan jag satte ihop den sista biten med den första. Obs! Jag lade in bandet innan jag limmade ihop den till en kula, men det blir ett hålrum så det går att trä in det efteråt också.


Nu har jag i alla fall en kula till granen.


Jag har också gjort lite rosetter/blommor. Bra att ha till kort och layouter. Eller ni kanske känner någon som förtjänar första pris för något? Går att variera i det oändliga. Man kan dra ihop dem olika mycket och lägga dem i lager.


De här är lättast att göra i tunnare papper. Vik ihop så många gånger det går, löst.


Klipp av spetsen, så det blir ett hål i mitten. Ju större hål, desto mer kan man rynka ihop den. Men jag vet inte hur det blir om man gör för stort hål. Testa gärna först med vanligt skrivarpapper.


Det går förstås bra att göra hålet i mitten på annat sätt. Huvudsaken är att det kommer i mitten.


Nu är det dags att börja vecka. Här har man hjälp av den vågiga kanten. Vik mellan varje våg. Måtta utifrån och in och lägg ihop och pressa ned. Det är lättast att få det jämnt om man viker ihop ett par i taget.


Till slut så har man kommit varvet runt.


Då är det dags för limmet. Här underlättar det om man har ett snabbtorkande lim. Var inte snål! Så pressar man försiktigt in och ihop mitten. Håll ihop tills det fäster. Så är det bara att sätta något på mitten. Se förslag ovan.


Jag sparade det som var enklast att göra till sist. Nämligen en rund etikett att skriva i. Passar bra på en layout, i ett kort eller kanske på ett paket.

I've been playing with my large scalloped punch. I've made a christmas tree ornament, rosettes and a journaling card. I hope that the pictures explains how I did it. If anything is unclear please leave me a comment. Good luck!

Ha det bra!

DT Cornelia/Sorken

7 kommentarer:

 1. Cool kula! Hade funderat på att göra en liten boll jag också fast med helrunda cirklar - men då behöver jag ju inte undra om det blir snyggt för det ser jag ju nu!!!

  Charlotta

  SvaraRadera
 2. DT Cornelia/Sorken18 nov. 2011 21:39:00

  Tack! Jag vill gärna se hur det blir med helrunda cirklar.

  SvaraRadera
 3. Jag känner att jag har gjort mig förtjänt av en "medalj"... t ex den med Z på ;)
  Julkulan är ju hur fin som helst!

  SvaraRadera
 4. DT Cornelia/Sorken19 nov. 2011 13:24:00

  Thanks Desirée!
  Z, du ska ha en i guld!

  SvaraRadera
 5. Så mycket fint! Fastnade lite extra för julgranskulan, det får jag nog testa någon dag ...

  SvaraRadera
 6. DT Cornelia/Sorken20 nov. 2011 16:29:00

  Tack! Och kom ihåg att vi är nyfikna och gärna vill se hur det blir. :-)

  SvaraRadera