Följ oss

fredag 13 januari 2012

Tips och trix: Varför blir det som det blir?

Kommer ni ihåg min Nostalgilayout i vintagestil? Efter att jag hade bloggat om den så tittade jag på den igen och retade mig på det lilla paketet. Det satt snett åt fel håll. Jag kunde inte flytta det för jag hade klistrat fast det ordentligt.

Ibland tycker jag att det är svårt att få en överblick över det jag håller på med och då tar jag fram kameran eller mobilen och tar ett kort och tittar på det. På så sätt kan man också lägga ut på olika sätt och jämföra.

Här ovan ser ni tre av alternativen jag prövade för att balansera upp det sneda paketet. (Jag fotograferade hela layouten för att få bättre överblick när jag jämförde, men beskar nu när jag skulle blogga om det.)


Det finns många regler som kan vara till hjälp när man skapar en layout (målar, fotograferar etc). Om gyllene snittet, ojämna tal etc. De kan vara bra att ta till när man fastnar eller inte blir nöjd, men inte kan ta på vad det är som är fel. Jag ska inte bli teknisk nu - det finns det andra som är bättre på.

Istället tänkte jag tänka högt. Dvs återge lite hur jag tänkte när skapade Den goda julen. Den här gången visste jag vilka foton jag skulle scrappa och i vilken färgskala jag ville ha det. Jag hade också ett mönsterpapper som jag ville ha med. Jag började med att lägga ut lite olika alternativ.


Jag blev inte nöjd med helblå bakgrund. Fotografierna blev för murriga. Jag var inte så nöjd med mina fotografier så jag måste försöka få dem att se bättre ut än vad de var. Den röda bakgrunden dög inte heller - tyckte inte den passade så nära det vinröda på porslinet och duken. Jag gillade både den röda och blå färgen, men inte så nära fotografierna.


Det mönstrade papperet direkt? Njae, för plottrigt... Och inte riktigt rätt i stilen jämfört med porslinet.


Andra sidan av det mönstrade papper? Nej, ännu plottrigare.


Om jag skulle bryta upp med en fotomatta? Nej, inte den här gången. Om jag skulle ljusa upp det med ett vitt cardstock? Bättre. Det fick det bli. Men jag ville ju ha med mönsterpapperet, båda sidor av det. Det här (ovan) såg för stelt ut. Det är lättare att få till det om man har ett ojämnt antal foton eller ett som är större än de andra. Men jag hade fyra halvdana foton som jag skurit ned till fyra kvadrater. Inte så lättplacerat. De var dessutom relativt stora så det fanns inte så mycket utrymme kvar för det mönstrade papperet, nu när jag inte ville ha det direkt under fotografierna.


 

Jag sköt fotografierna upp mot det övre vänstra hörnet. Och mönsterpapperet fick bli bårder längst med högerkanten och botten.

Tillbaka till fotografierna: ser ni strecken? Man kan ofta hitta linjer i ett motiv som hjälper till när man ska gruppera dem. Jag bytte plats på foto 1. och foto 4. eftersom man i foto 1. kommer närmare motivet och det passade bättre mer i mitten av layouten.


Nu hade jag fått till det jag tyckte var svårast på den här layouten, men jag tyckte fortfarande att gruppen med fotografier var för tråkig. Jag hade ett fint klistermärke som jag tyckte om och som gick i rätt färgskala. Det fick bli mittpunkt och genast blev jag mer nöjd med fotogruppen. Jag hade också kunnat sätta en litet foto här med en detalj från sillbordet eller en blomma eller tomte... Ja, ni förstår.

Jag visste redan från början vilken titel jag ville ha. Man får inte glömma bort att lämna plats för titel och ev text/journaling som man vill ha med. Så här när jag tittar på layouten i efterhand så kan jag önska att jag satt årtalet längre ned (har tyvärr klistrat fast dem riktigt ordentligt). Men när jag satte dit dem så ville jag att bården med de fina snögubbarna och tomtarna skulle synas ordentligt.

En del layouter lägger sig själv, andra måste man lägga åt sidan ett tag och andra blir man aldrig riktigt nöjd med. Det finns tyvärr/som tur är inget facit - utan bara lite tips och råd att lyssna på när man fastnat och andras alster att inspireras av.

Today I'm thinking out loud about how I was thinking when I did my last layout and about how I got annoyed with my placement of the little parcel on my vintage-layout. I often try out different layouts and take pictures with my camera or mobile and compare. It gives me some distance to what I'm doing. I thought the photos I had for my latest page was dark and boring so I had to make an effort to bring some life into them. The pictures above is about some of the things that I tried and rejected before I got a result I was pleased with. Take care!

Det var allt för idag! Ha det bra!

DT Cornelia/Sorken

2 kommentarer:

  1. Mycket bra tänkt och sagt. :)

    SvaraRadera
  2. DT Cornelia/Sorken15 jan. 2012 10:41:00

    Tack tack!!! :-) Kul att höra.

    SvaraRadera