Följ oss

fredag 10 augusti 2012

Gammalt blir nytt

Loppisfynd, vindfynd, fynd i mormors källare, saker man är trött på.... ja man kan hitta prylar eller möbler som kan få ett nytt liv nästan var som helst.

Detta är vårt hatade nyckelskåp. Jag vägrar att ha det på väggen, så det har legat undangömt på en hylla i köket i flera år. Jag har sagt om och om igen att jag ska göra något åt det..... eller köpa ett nytt. Men det har tagit emot lite att köpa nytt, det är ju inget fel på det vi har..... om man bortser från färgen.
Men nu i veckan hände det..... målarburken åkte fram

Jag började med att torka av skåpet ordentligt. Trät är väldigt enkelt behandlat, så jag behövde faktiskt inte göra så mycket mer än det. Om det man vill måla i stället är oljat, lackat, målat eller helt obehandlat är det bra att plocka fram armmusklerna och slippapper. Är trät helt obehandlat så är det bra att först spraya med vatten och låta det torka. Fibrerna i trät reser sig då och du kan slipa ytan jämn och fin sedan. Om man inte gör det kommer fibrerna att resa sig när du målar och ytan blir ruffig och ful.
Innan du börjar är det bra att ta bort alla delar som går att lossa. I mitt fall var det knoppen och den lilla plastbiten som håller dörren stängd. Jag skruvade även bort alla krokar på insidan.
På bilden har jag målat ett lager med vanlig väggfärg. Jag valde inte vitt, för jag var ute efter en mjukare känsla så färgen blev lite äggskalsvit, eller stockholmsvit. Totalt blev det tre lager färg på skåpet.

När färgen torkat ordentligt (ca: 1 dygn) så dekorerade jag med papper från Landstoken (Vintage look/ katter och rosor), vita nyckelrub-ons och dekorationer i metall (Key to my heart från You Do).
Papperet från Landstoken är så finurligt gjort att man på ena sidan har motivet stort och på andra sidan har man samma motiv fyra gånger (15x15cm). Ett papper som är rena drömmen för en scrappare som även gör kort.

Lite detaljer då kanske?

Hänglåset har jag "hängt" på knoppen.

Nycklar av vita sammets rub-ons

Hjärtformad nyckel med stygn

A lot of people can find things that can be restored or made in to something else. Maybe in grandmas cellar?
I have, in many years, talked about doing something with that ugly little thing we keep a lot of keys in. And now, finally, it is done!


//DT-Mien


6 kommentarer:

 1. Gu vad snyggt det blev! Verkligen ett ansiktslyft. :)

  SvaraRadera
 2. Jättesnyggt och välgjort! Är skåpet så litet att papperet (från Ladstoken) precis får plats, alltså? Skåpet ser stort ut på bilden men jag ser inga skarvar på papperet...

  Charlotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte så att papperet sitter bara i mitten? Nyckelskåp brukar väl vara mindre än 12" x 12"? (Vet inte bara gissar.)

   Radera
  2. Papperet är inte skarvat och det blev massor över :) Ytan där papperet sitter är ca. 10*19cm (mellan tummen och pekfingret)

   /Mien

   Radera
 3. Oh så fint! Nu kan du slänga det (hem till mig)! ;-)

  SvaraRadera