Följ oss

torsdag 23 oktober 2014

Buuuuuuuuuuhhh!

Hej, snart är det Halloween och tycka vad man vill om den högtiden men varje tillfälle som ges för roligt pyssel är bra tillfälle!
Idag tänkte jag visa hur ni där hemma på ett enkelt sätt kan göra spöken. Det fiffiga med det här pysslet är att man kan göra spökena så stora eller små som man vill (det är storleken på silkespapperet som avgör). Jag har gjort ett ganska så stort spöke, det blev ca 40cm långt.

Till detta pyssel behöver du:

Börja med att göra spökets huvud genom att knyckla ihop silkespapper (eller tidningspapper om du vill spara på silkespapperet)


Se upp att inte huvudet blir för stort. När du är nöjd och klar med huvudet och om du använt tidningspapper som grund så är nästa steg att täcka tidningsbollen med silkespapper så att inte tidningspapperet syns genom.

Så där ja, nu är spökets huvud klart. Nu är det dags för "kroppen". (Det lilla spöket på bilden är bara ca 10 cm och som huvud har det en styrolitkula som är 5 cm i diameter men det går också att göra huvudet av silkespapper) Jag har stuckit en blomsterpinne i huvudet för att kunna hålla i den och få lättare att forma "kroppen". Men du kan hoppa över det momentet om du inte har någon pinne.

Ta en liten bit svart papper och klipp två "runda" cirklar till ögon. Jag har klippt på frihand men annars kan man använda något runt och rita av två cirklar.

Jag har limmat fast ögonen på huvudet innan jag täcker det med mer silkespapper.

Ser ni att jag duttat lite lim på huvudet lite här och där? Det är för att yttersta silkespapperet ska fastna på huvudet och då blir det lättare att forma "dräkten".

För att spöket ska få sitt spökdräkt så täcker jag huvudet med två ark silkespapper som jag sätter åt motsatt håll (för att få en bredare dräkt) men gör man mindre spöken så räcker det med ett lager till. Nu täcker jag huvudet med två ark silkespapper. Vill man ha ögonen på utsidan så går det ju också bra men jag tycker att det blir lite mer spöklikt om de sitter på insidan och inte framträder så skarpt. På det lilla spöket sitter dock ögonen på utsidan!

När spöket är klart kan du runda av hörnen på silkespapperet med hjälp av en sax.


 


Nu är spöket klart att börja spöka i ditt hem! Vill du hänga det så kan du trä tunn tråd genom silkespapperet och huvudet så det bildas ett litet hänge. Det här spöket kommer att sväva i skyltfönstret och då har jag stoppat två tomma hushållspappersrullar i varandra och sen har jag bara stoppat i blomsterpinnen i "röret" så det kan stå.
Hoppas du blev inspirerad att göra några spöken inför Halloween. Det här pysslet är mycket barnvänligt!

Hälsningar:
Zornitsa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar