Följ oss

onsdag 25 augusti 2010

TIPS OCH TRICKS: FICKVIKNING OCH STRUTKLIPPNING

Ja den rubriken tror jag att jag är rätt ensam om. Men det är vad det ska handla om idag. Om ni använder papper med mönster/struktur så kan det vara bra att tänka på om ni vill ha mönstret/strukturen på själva fickan eller ovanför fickan innan ni sätter igång.Receptkortsfickorna jag visade i måndags är bigade och vikta efter måtten ovan. Jag har använt ett helt cardstockark på 12" x 12". Den färdiga sidan blir ungefär lika stor som en A5-sida, 6" x 8". Men man kan ju självklart göra vilken storlek man vill. Principen är väldigt enkel.

Papperet man utgår ifrån ska vara dubbelt så brett som den färdiga sidan. Och lika hög som den färdiga sidan plus uppvik. Sedan är det bara att biga horisontalt och vertikalt och vika. Vik upp fickan först och vik sedan på mitten (vertikalt). (Den hemska fläcken var i kameran och inte på papperet.)

Till det här behövs bara en linjal och något att biga med. Jag gjorde hål i receptkortsfickorna med ett hålslag för jag ville ha dem i en pärm som går att öppna. Om man binder in med spiral så kan det vara bra att ta en stor spiral så man får plats med lite i fickorna och lätt kan bläddra.
Här är ett annat exempel på vad man kan ha de här fickorna till. Man kan göra en födelsedagskortsbok.
Där kan man skriva upp när folk fyller år, göra kort och stoppa i fickorna. I min så har december fått två sidor. En för födelsedagar och en för julkort. Det var det. Nu till nästa lilla tips.


Första delen av det här tipset hittade jag i en You Tube-film.

Jag tycker det är svårt att klippa jämnt och snyggt när man ska klippa lika på två sidor. I filmen visade hon hur hon först klippte ena sidan av glasskonen och använde som mall och ritade av.

Nästa lilla tips kom jag på själv. Jag ville ha lite mönster eller struktur på min strut men hade varken stämpel eller embossingfolder som passade. Då tager man vad man haver: linjal och stylo/embossingverktyg/präglingsverktyg (varför finns det inget bättre ord på svenska för detta underbara lilla redskap!?). Det går även bra med en bigare eller en virknål etc.
Först bigade jag sneda linjer åt ena hållet och sedan åt andra. Lätt som en plätt, men mycket roligare till glassen än bara obehandlad cardstock.
Ha det bra!
DT Cornelia/Sorken

1 kommentar: